Mina Top 12 (…!) utdelningshöjare under 2019 – Del 9 – Latour

 

 

Screen Shot 2019-09-19 at 19.25.43

 

Bolag # 9 på min ”Top 12” lista av utdelningshöjare för 2019 är Latour är ett mellanstort innehav som ligger på plats 24 av 55 innehav med en andel på 1,53% av portföljen & med 0,59% av all utdelning hamnar på plats 38 på utdelningstopplistan.

Kort om bolaget

Latour är ett svenskt investmentbolag som verkar främst på den nordiska marknaden. Bolagets innehav är indelade i tre olika kategorier:

 • Helägda rörelser
  • 4 bolag, Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock Group & Swegon.
 • Börsportföljen
  • Börsportföljen består av 9st väletablerade internationella och multinationella bolag med egna produkter och varumärken där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna och där röstandelen uppgår till minst 10 procent.
   • Stora innehav är bla. Alimak Group, Securitas, Assa Abloy & Fagerhult.
 • Delägda innehav
  • Företrädelsevis mindre onoterade innehav.

 

Latour hette fram till 1987 AB Hevea, grundat 1984 och som under 1980-talet ingick i Skrinetgruppen. År 1985 förvärvade Hevea bland annat 95 procent av Securitasgruppen. Samma år fick Hevea en ny huvudägare i familjen Douglas. Gustaf Douglas är genom förvaltningsbolaget största ägare i Latour och äger 77,3% av kapitalet & 79,7% av rösterna.

Investment AB Latour är bland annat största ägare i Assa Abloy och innehar en betydande aktiepost i Securitas.

Latour skapar värden i sina innehav genom att vara en aktiv och långsiktig ägare som med finansiell styrka och djupt industriellt kunnande bidrar till en hållbar utveckling av företagen.

Oavsett om innehaven är noterade, helägda eller delägda, verkar Latour som en aktiv huvudägare i bolagen, där styrelsearbetet är en viktig plattform för värdeskapande. Över 73% av innehaven har varit i Latourkoncernen i mer än 20 år.

Latour har idag ett börsvärde på 84,9 miljarder SEK, huvudkontoret är beläget i Göteborg.

 

Varför har jag investerat i Latour? 

Jag köpte in mig i Latour under slutet av 2017 & första halvan av 2018 och sedan dess har innehavet legat relativt konstant.  Sedan köpet har kursen åkt upp och ner en del, men totalt sett är jag i dagsläget + 43 % kursmässigt och har en YoC på 2,61% jämfört med dagens direktavkastning på 1,82%.

Huvudanledningen till att jag investerade från början är att Latour över tid har gett sina aktieägare en helt suverän totalavkastning, + 536% kursökning bara de senaste 10 åren och  +981  över 15 år.

Nedan kan du se totalavkastningen över tid:

Screen Shot 2019-10-18 at 17.49.01

Väldigt svårt att inte gilla ett sådant bolag…

Lägg till detta en bra historik av utdelningshöjningar, med ett snitt på 13,78% per år den senaste 10 års perioden.  Direktavkastningen för Latour är relativ låg, just nu 1,82% vilket är klart under de 3% jag normalt sätter som nedre gräns, men… När ett bolag är så pass välskött och har en så bra utdelningstillväxt som Latour är jag villig att göra ett undantag.

 • Tittar man på insiderägandet i bolaget har i alla fall fd. VD Jan Svensson och CFO Anders Mörck minst sagt ett rejält ägande med vardera 961,000 respektive 196,000 aktier. VD’s post är vär 131 MSEK i dagens kurs. Lägg till detta att båda även har ca 100,000 teckningsoptioner.
 • Johan Hjertonsson som kommer från Latourbolaget Fagerhult tillträdde som ny VD den 1a September. Vad jag kan se från Finansinspektionen förvärvade han 160,000 köpeoptioner för 13,40 kr. Förmodligen kommer fler köp framöver.
 • Ser vill till styrelsen där familjen Douglas är starkt representerad äger dom samt ordföranden Olle Nordström långt över 1 miljon aktier. Bara att lyfta på hatten där!

Utdelningshistorik & nyckeltal

Latour har en bra utdelningshistorik, endast ett litet ”hack i kurvan” nedåt under finanskrisen. Förutom det har man alltid hållit eller höjt utdelningen.

 

Screen Shot 2019-10-18 at 17.49.42

Screen Shot 2019-09-19 at 18.42.06

Latours utdelningspolicy är att man skall ”vidareutdela” 100% av mottagen utdelning från börsportföljsbolagen och delägda rörelser. Av den egna vinsten har man som ambition att dela ut mellan 40 – 60%.

 

Framtidsutsikter

Ser man till historiken och hur bolaget sköts, har jag all anledning att tro att Latour har mycket goda möjligheter att fortsätta att leverera en väldigt bra avkastning över tid.

Om vi gör en jämförelse över 5 år mellan Latour, Investmentbolags index (från IBIndex.se) & OMX 30 så spöar Latour bokstavligen sk*ten ur allt, ” ’nough said…”

Screen Shot 2019-10-18 at 17.51.26

 

Hur säker är utdelningen?

Med nuvarande tillväxt av omsättning och framförallt av vinst och starka kassaflöde känns utdelningen väldigt säker och jag ser fram emot en höjning på 10 – 12% nästa år.

 

Min slutsats

Latours suveräna historik och avkastning talar för sig själv, det är ett fantastiskt bolag ”som man bara skall äga…”.

Jag har ägt Latour i lite drygt 2 ½ år och jag har för avsikt att fortsätta äga bolaget under lång tid framöver såvida inget drastiskt inträffar.

Latour utgör för närvarande 1,53% av mitt totala innehav och levererar 0,59% av all utdelning. Jag kan utan vidare tänka mig att växa innehavet till 2 – 2,5% av portföljen över tid genom att öka lite då och då.

Nästa kvartalsrapport kommer den 5e November.

=================================================================

Topplistan

”HC”. Volvo

 1. Metsä Board
 2. Evolution Gaming
 3. Stora Enso
 4. CoreSite Realty
 5. Thule
 6. Castellum
 7. SEB
 8. Latour + ?
 9. ?
 10. ?

.

I nästa inlägg presenterar jag den andra 8:an bland de ordinarie utdelningshöjningarna för att sedan successivt beta mig igenom den listan.

 

Disclaimer:

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.  Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning. Gör din egen analys innan du köper.  Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s