Mina Top 12 (…!) utdelningshöjare under 2019 – Del 8 – SEB

05105152-B2EA-4B31-9AF8-5EF2F31B527F
Bolag # 8 på min ”Top 12” lista av utdelningshöjare för 2019 är SEB som även det är ett av mina större innehav och hamnar på plats 16 av 55 innehav med en andel på 2,01% av portföljen & med 2,08% av all utdelning, på plats 15 av mina topputdelare.
.
.
Kort om bolaget
.
SEB är en ledande nordisk finansiell koncern, grundad 1856 av André Oscar Wallenberg som ”Stockholms Enskilda Bank”. Man var vid tillfället Stockholms först privata bank och en av de första affärsbankerna i Sverige.
.
Den danske finansmannen Carl Fredrik Tietgen bildade med hjälp av André Oscar Wallenberg Skandinaviska Kreditaktiebolaget 1864. Den nya banken var en konkurrent till Stockholms Enskilda Bank.
.
Skandinaviska Kreditaktiebolaget gjorde stora förluster till följd av den internationella recessionen och Kreugerkraschen. Staten bidrog med 215 miljoner kronor i lån till banken och det tog fyra år att betala tillbaka pengarna. 1939 bytte banken namn till Skandinaviska Banken.
.
Stockholms Enskilda Bank och Skandinaviska Banken gick samman 1972 och bildade Skandinaviska Enskilda Banken (S-E-Banken). En viktig anledning till sammanslagningen var att de båda bankerna tillsammans fick bättre möjligheter att klara sig i internationell konkurrens.
.
Den svenska ekonomin blev överhettad under 1980-talet, vilket orsakade en allvarlig kris i början av 1990-talet. S-E Banken gjorde stora förluster men klarade sig utan statligt stöd. 1998 började banken verka under namnet SEB.
.
Under år 2000 slutförde SEB sin internationella expansion genom förvärvet av BfG Bank i Tyskland och köpte de kvarvarande andelarna i sina tre baltiska banker så att ägandet blev 100 procent i samtliga vid årets slut. Mer än hälften av bankens anställda fanns nu utanför Sverige.
.
SEB har idag ca 15,000 anställda, 2018 omsatte man 45,9 Miljarder SEK med 27,3 Miljarder SEK & 10,69 kr i vinst per aktie.
.
Visionen är kort och gott ”att leverera service i världsklass till sina kunder”.
.
.
Varför har jag investerat i SEB? 
.
Jag köpte in mig i SEB i Januari & Februari av 2018 och sedan dess har innehavet legat relativt konstant.  Sedan köpet har kursen åkt upp och ner en del, men totalt sett är jag i dagsläget mer eller mindre +/- 0 kursmässigt.
.
Huvudanledningen till att jag investerade från början är självfallet bolagets utdelningshistorik och återköpspolicy samt att man även har levererat hyfsat stabila resultat senaste 10 åren, dock med en dipp 2015, -16 & -17. Här är man just nu  3a i klassen bakom Handelsbanken & Swedbank (!) om man ser till vinst per aktie över 10 år.
.
 • Bra historik av utdelningshöjningar sedan 2 009 . Man har ökat utdelningen i snitt med 10,32% över 5 år, och man har nu höjt den 10 år i följd. SEB slopade utdelningen 2008 som ett resultat av finanskrisen, man återupptog den igen 2009 med 1,00 kr/aktie.
.
 • Rejäl direktavkastning, där min YoC efter utdelningshöjningar nu ligger på 7,05% och det finns möjlighet att den kan vara över 7,5%% efter nästa höjning 2020. Ja, jag räknar med att SEB höjer utdelningen nästa år och att man gör det med 7 – 8 %.
.
 • Sedan (i alla fall) 2004 har SEB kontinuerligt genomfört återköp av aktier, senaste 5 åren har nivån legat mellan 40 – 50,000,000 aktier årligen. Anledningen till återköp är vanligen att det dels är skattemässigt mer fördelaktigt för banken än att dela ut allt kapital, samtidigt med mindre aktier i omsättning har man möjligheten att hålla en (be)hålla en högre direktavkastning.  Ytterligare en fördel med återköp är att det är lättare för bolaget att justera upp eller ner efter behov, det genererar inte den negativa reaktion som en utdelningssänkning skulle få.
.
 • SEB’s lednings insiderägande är helt OK tycker jag.  Dock en hel del aktierätter & ”villkorade aktierätter” som ännu inte är omsatta i reella aktier. VD Johan Torgeby’s eget ägande är 5,567 aktier, resten teckningsrätter.  Lite vekt tycker jag. Som VD, visserligen ganska nytillträdd, men ändå… skall man ha ett rejält ägande för egna pengar, det visar att man tror på bolaget och leder med exempel.
.
 • Styrelsen med Marcus Wallenberg i spetsen har i de flesta fall ett rejält aktieägande, bara en ledamot som inte har något ägande. Herr Wallenberg äger per senaste årsredovisningen 754,304 aktier. I dagens kurs på 90,00 kr värda 67,9 MSEK.

.

.
Utdelningshistorik & nyckeltal
.
.
Drar man ut perspektivet till 10 år så har dock SEB höjt utdelningen med i snitt 19,62% per år under den perioden, klart bäst av de svenska storbankerna.  Största anledningen till det höga 10 årssnittet är att man drog in utdelningen helt 2008 och sedan startade om med 1 respektive 2 kr för 2009 & 2010, således rejäla procenttal då.
.
2019 blev vi som ägare utöver den ordinarie utdelningen på 6,00 kr även berikade med en extrautdelning på 50 öre per aktie efter ett historiskt bra resultat.SEB’s policy är att löpande dela ut > 40% av vinsten till aktieägarna. Inget övre tak finns fastslaget vad jag kan se.
.
Screen Shot 2019-11-04 at 19.58.26
.
Framtidsutsikter
.
Bank är väl just nu kanske den mest ”hatade” sektorn på Stockholmsbörsen i kölvattnet av Swedbank,  Nordea & Danske Banks penningtvätterier i Baltikum & Danmark. SEB har ju, ännu så länge klarat sig här, men lider trots det av lite ”guilt by association…”
.
SEB & Handelsbanken är väl de svenska banker som ser stabilast och ”renast” ut just nu.
.
Trots vissa bankers tveksamma affärer med skumma kunder, så tjänar SEB fortsatt väldigt bra med pengar.  Tillväxtkurvan för såväl räntenetto som provisionsnetto har stigit rejält sensate tre åren samtidigt som kostnaderna mer eller mindre legat på samma nivå.
.
Generellt är SEB en välskött bank, och jag tror att man kommer att fortsätta vara en dominerande spelare som levererar bra resultat under lång tid framöver. Dock är jag lite skeptiskt inställd till hur bankernas aktier och till viss del även utdelningen kommer att utvecklas över tid.
.
Så sent som idag dök det upp ett ”mörkt moln” på utdelningshorisonten i form av ”Basel III” som kan innebära att attraktionskraften i de europeiska bankernas givmilda avkastningspolicyer försvinner ur ekvationen, givet en ”betydande risk” för att bankernas kapitalreserver urholkas efter införandet vid årsslutet, enligt en rapport från Citi.
.
Enligt Basel III får bankernas så kallade kärnprimärkapital inte falla under 7 procent utan att bankens möjligheter att lämna aktieutdelningar till ägarna begränsas. Hålet måste tätas, frågan är hur.  Totalt uppskattar Citi att regeländringen i Basel III kommer att kosta 130 miljarder euro för Europas banker.
.
Jag är inte tillräckligt insatt eller påläst ännu för att ha en uppfattning om ”hotet”, men definitivt en anledning att ägna en tanke till mitt fortsatta ägande av Nordiska banker.
.
En snabb titt på Avanza visar 10 som säger köp & 6 st som säger behåll & 2st rekommenderar sälj av SEB.
.
.
Hur säker är utdelningen?
.
Med nuvarande tillväxt av omsättning och framförallt av vinst och starka kassaflöde känns utdelningen väldigt säker, men… blir ytterst spännande att se vad ”Basel III” kommer att innebära.
.
.
Min slutsats
.
Jag tog in SEB i portföljen i början av 2018. Bolaget är mitt 16e största innehav och en av hörnstenarna i portföljen och kommer finnas kvar  såvida det inte ramlar ut några ”lik ur garderoben”  eller ett ”Basel III” som sätter käppar i hjulen, då jag tror på fortsatt bra vinsttillväxt och fortsatta utdelningshöjningar.
.
SEB representerar för närvarande 2,01% av mitt totala innehav vilket känns lagom då ”svenska:ish” banker med Swedbank ( :-() ) i spetsen följt av SEB samt Nordea för närvarande utgör 7,23% av portföljen.  Jag har även 3st kanadensiska banker, Bank of Montreal, Bank of Nova Scotia & Royal Bank of Canada.
 .
Nästa kvartalsrapport kommer den 23e Oktober. Väldigt spännande att se vad man levererar då!
.
=================================================================
Topplistan
   HC. Volvo
 1. Metsä Board
 2. Evolution Gaming
 3. Stora Enso
 4. CoreSite Realty
 5. Thule
 6. Castellum
 7. SEB
 8. ? + ?
 9. ?
 10. ?
.
I nästa inlägg presenterar jag 7an bland de ordinarie utdelningshöjningarna för att sedan successivt beta mig igenom den listan.
.
.
Disclaimer:
Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.  Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning. Gör din egen analys innan du köper.  Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….  
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s