Mina Top 12 (…!) utdelningshöjare under 2019 – Del 7 – Castellum

5F6A1C1C-3194-4178-AA3C-005BFAD9C62F
Bolag # 7 på min ”Top 12” lista av utdelningshöjare för 2019 är Castellum som är ett av mina större innehav och hamnar på plats 7 av 55 innehav med en andel på 4,50% av portföljen & med 3,09% av all utdelning, på plats 10 av mina topputdelare.

.

Kort om bolaget
.
Castellum bildades i kölvattnet av fastighetskrisen i Sverige i början av 1990-talet. Stora fastighetsbestånd kom då att tas över av de förstatligade bankerna Nordbanken och Gota Bank i form av panter för dåliga krediter. Staten organiserade pantvårdsföretagen Retriva och Securum för att ta hand om övertagna tillgångar och stora delar kom att tas över av två nybildade fastighetskoncerner, Castellum AB och AB Kungsleden. En förenklad beskrivning av uppdelningen är att bättre fastigheter i goda lägen samlades i Castellum medan det mer komplicerade beståndet lades i Kungsleden.
.
Castellum börsnoterades 1997 och det samlade fastighetsvärdet var då cirka 10 miljarder kronor.
.
Castellum är ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige och Nordens mest hållbara publika fastighetsbolag. Varje dag går ca 250 000 människor till jobbet i Castellums lokaler. Fastighetsbeståndet utgörs i huvudsak av lokaler för kontor och lager/logistik med en uthyrningsbar yta om 4,3 miljoner kvm.
.
Bolaget verkar genom en decentraliserad organisation med stark lokal närvaro i ett 20-tal städer i Sverige samt i Köpenhamn och Helsingfors.  Huvudkontoret är beläget i Göteborg.
.
2018 omsatte Castellum 5,577 Miljarder kr med ett rörelseresultat på 3,787 Miljarder kr och ett börsvärde på 53,260 Miljarder kr.
.
Vid en jämförelse mellan olika Svenska fastighetsbolag så är Castellum minst sagt en rejäl pjäs både vad gäller börsvärde, fastighetsvärde & total förvaltad yta i kvadratmeter.
.
Varför har jag investerat i Castellum?
.
Jag började köpa in mig i Castellum i slutet av 2016 och har sedan ökat på innehavet successivt fram till början av Juli 2018. Sedan dess har innehavet legat konstant.
.
Huvudanledningen till att jag investerade från början är självfallet bolagets suveräna historik  av att leverera bra resultat år ut och år in samt att man har en bra utdelningshistorik & policy samt att jag inte kunde låta bli att inspireras av att ”twitterprofiler” som tex Petrusko skrev en hel del positivt om bolaget.
.
 • Bra historik av utdelningshöjningar sedan börsnoteringen 1997. Man har ökat utdelningen i snitt med 8,85% på 5 år och man har höjt den 21 år i följd.

 

 • Rejäl direktavkastning, där min YoC efter utdelningshöjningar nu ligger på 4,84% och det finns möjlighet att den kan vara över 5% efter nästa höjning. Det ger bra skjuts åt ”pengamaskinen” när de största innehaven höjer utdelningen!

 

 • Bolaget har lite förunderligt bara ett sådär insiderägande undantaget VD Henrik Saxborn äger 65,833 aktier samt Ekonomi- & Finansdirektören Ulrika Danielsson har ett innehav på 19,600 aktier.  Av övriga 7 personer i ledningsgruppen är det bara 2st som äger aktier och deras innhav är i sammanhanget väldigt små i ett fall långt mindre än mitt…

 

 • I Styrelsen är ägandet desto bättre där alla sju medlemmar äger Castellumaktier och i alla fall tre har rejäla innehav.

 

 • Överlägset största ägare i Castellum är Rutger Arnhult som äger ca 17 miljoner aktier eller 6% av bolaget och även håller 6% av rösterna. Intressant nog är han även VD för Klövern där han sitter på ca 15% av kapitalet samt att han även är storägare i Sagax med ca 10% av kapitalet och som om inte det vore nog har han via bolag även en > 40 % ig stek i Corem…

 

 • Kursutvecklingen sedan börsintroduktionen i September 1997 är hela  +1 131%, lägg till utdelningen med bra höjningar genom åren så är avkastningen helt galet bra.
.
Utdelningshistorik & nyckeltal
.
Drar man ut perspektivet till 10 år så har Castellum höjt utdelningen med i snitt 7,22% per år under den perioden.
.
Ledningens policy är att löpande dela ut > 50% av vinsten till aktieägarna. Inget övre tak finns fastslaget.
.
Framtidsutsikter
Som redan poängterats har Castellum haft en väldigt bra tillväxt på både omsättning & förvaltningsresultat under många år. Även om det kan komma en avmattning på marknaden, vilket VD Henrik Saxborn flaggade för i årsredovisningen, reviderade han detta  till en mer positiv syn i senaste kvartalsrapporten.
.
Bolaget är väldigt välskött, och jag tror att man kommer att fortsätta vara en dominerande spelare som genererar starka resultat under lång tid framöver.
.
.
Jag är lite nyfiken på vad Rutger Arnhults långsiktiga strategi är då han nyligen ytterligare ökat på sin ägandepost i Castellum samt att han har en dominerande ställning i ett antal fastighetsbolag. Några konsolideringar på gång, och i så fall av vilka bolag?
.
En snabb titt på Avanza visar 1 som säger köp & 4 st som säger behåll & 2st sälj. Gissningsvis är det försiktiga sentimentet pga att bolaget för närvarande är värderat en bit över sitt långsiktiga substansvärde på 184 kr samt att analytikerna i första hand ser till kursutvecklingen i närtid, inte totalavkastningen inklusive utdelning över en lång tidshorisont.
.
Hur säker är utdelningen?
.
Med nuvarande tillväxt av omsättning och framförallt av vinst och starka kassaflöde känns utdelningen väldigt säker.  Man skall inte förvänta sig en snittökning på 15% per år på den närmaste 3-årsperioden.
.
Personligen kan jag mycket väl nöja mig med höjningar på runt 8 – 10% per år, det blir ändå en grym avkastning på lång sikt. Tittar man på förvaltningsresultatet över tid brukar det vara en bra indikator på hur man kommer att höja utdelningen.
.
Min slutsats
.
Jag tog in Castellum i portföljen i etapper från slutet av 2016 till mitten av 2018. Bolaget är mitt  7e största innehav och en av hörnstenarna i portföljen och kommer finnas kvar under lång tid framöver då jag tror på fortsatt bra vinsttillväxt och fortsatta utdelningshöjningar.
.
Castellum representerar för närvarande 4,5% av mitt totala innehav. Jag kan tänka mig att öka upp det till 5%, men inte just nu.
.
Nästa kvartalsrapport kommer den 18e Oktober, blir spännande att se vad man levererar då!
================================================================
Topplistan…
    HC. Volvo
 1. Metsä Board
 2. Evolution Gaming
 3. Stora Enso
 4. CoreSite Realty
 5. Thule
 6. Castellum
 7. ?
 8. ? + ?
 9. ?
 10. ?
I nästa inlägg presenterar jag 7an bland de ordinarie utdelningshöjningarna för att sedan successivt beta mig igenom den listan.
Disclaimer:
Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.  Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning. Gör din egen analys innan du köper.  Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….  
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s