Mina Top 12 (…!) utdelningshöjare under 2019 – Del 6 – Thule Group

F1CDFB4E-DF07-453F-BAFF-C69CCFA84F3E
.
Bolag # 6 på min ”Top 12” lista av utdelningshöjare för 2019 är Thule Group, ännu ett relativt litet innehav som hamnar på plats 42 av 55 innehav med en andel på 0,88% av portföljen & 0,61% av all utdelning.
.
.
Kort om bolaget
.
Thule bedriver tillverkning och försäljning av diverse produkter inom sport- och fritidsbranschen. Verksamheten utgår ifrån segmentet Outdoor & Bags, som består av produkter för cykelutrustning, vatten- och vintersport och väskor och fodral. Idag innehar bolaget verksamhet på global nivå med produkter som säljs under varumärkena Thule och Case Logic. Bolaget grundades 1942 och har idag sitt huvudkontor i Malmö.
Thule Group’s mål är att göra det enkelt att leva ett aktivt liv med mottot, ”Active Life, Simplified” och det fångar ambitionen i hur man utvecklar produkter för att de som köper dem ska kunna leva ett aktivt liv lite enklare, hur medarbetarna vill leva sina egna liv och vilken känsla man vill att kunder ska ha när de gör affärer med Thule.
Man är globalt marknadsledare inom ett antal produktkategorier, däribland takräcken, takboxar och cykelhållare som du använder på bilen, kameraväskor såväl som multisport- och cykelvagnar. Man växer också snabbt i produktkategorier som sport- och duffelväskor, bagage och barnvagnar.
Produkterna säljs på 140 marknader. Vi är drygt 2 300 personer som arbetar för Thule Group på 9 produktionsanläggningar och fler än 35 försäljningsställen världen över. Nettoomsättningen uppgick 2018 till 6,5 miljarder kronor. Bolaget grundades 1942 och börsintroducerades i slutet av November 2014.
.
.
Jämför man Thule Groups fyra affärsområden så är ”Sport & Cargo Carriers” det mest mogna och särklass största. ”Packs, bags & luggage” är dock ett problem där omsättningen minskat tre år i rad. Tillväxten i bolaget genereras av ”Active with Kids” & ”RV Products” där man haft väldigt stark tillväxt flera år i rad. Tyvärr redovisar main inte vinsten eller marginal per affärsområde.
.
Dock kan vi se att man stadigt ökar sin EBIT marginal, även om man inte
riktigt är uppe i 20% ännu.  Vad gäller skuldsättning är man dock mer eller mindre i fas med sina mål.
.
Varför har jag investerat i Thule Group? 
.
Jag köpte min post i Thule på våren 2017 när aktien stod i 147 kr, så hittills har det varit en väldigt bra affär både kurs & utdelningsmässigt. Innan jag investerade hade jag haft ögonen på bolaget som investering i lite mindre än ett år, och det jag fastnade för var den kontinuerligt goda tillväxten vad gäller såväl omsättning, vinst som kursutveckling.
.
Jag är och har också varit en Thulekund i många år och generellt tycker jag att dom levererar bra kvalitet.
 • Bra historik av utdelningshöjningar sedan börsnoteringen. Man har ökat utdelningen i snitt med 43,05% på 3 år, plus en saftig extrautdelning 2017.
 • Rejäl direktavkastning, där min YoC ligger på 4,74%.
 • Bolaget har ett väldigt starkt insiderägande där VD Magnus Welander äger mest med dryga miljonen aktier om man inkluderar teckningsoptioner.
 • Som lite kul kuriosa är Styrelseordföranden i Thule Group gamle Guldmedaljören i simning från Moskva OS 1980, Bengt Baron som äger 35,997 aktier.
 • Kursutvecklingen sedan börsintroduktionen i November 2014 är +159%.
.
.
Utdelningshistorik & nyckeltal
.
Screen Shot 2019-11-04 at 20.06.45
.
Ledningens policy är att löpande dela ut > 50% av vinsten till aktieägarna. Inget övre tak finns fastslaget.
.
Framtidsutsikter
.
I den senaste kvartalsrapporten för Q2 som presenterades den 18e Juli, rapporterade man en nettoomsättning för kvartalet på 2 311 Mkr (2 155) vilket motsvarar en ökning om 7,3 procent.  Rörelseresultatet uppgick till 558 Mkr (523), vilket motsvarar en ökning med 6,6 procent och en marginal om 24,1 procent (24,3).  Nettoresultat uppgick till 419 Mkr (385), +8,8% och kassaflödet från den löpande verksamheten var 431 Mkr (305) vilket var en ökning på hela 41,3%!
Tittar vi på var man ligger i förhållande till de finansiella målen för helåret 2019, som illustreras i bilden nedan ser även det bra ut.
.
.
Det finns inte jättemånga analytiker som bevakar Thule Group, men en snabb titt på Avanza visar 2st som säger köp & 2st som säger behåll.
.
.
Hur säker är utdelningen?
.
Med nuvarande tillväxt av omsättning och framförallt av vinst och kassaflöde känns utdelningen väldigt säker. Man skall kanske inte förvänta sig en snittökning på 43% per år på den närmaste 3-årsperioden. Personligen kan jag mycket väl nöja mig med höjningar på 15 – 20% per år, blir ändå en grym YoC över tid.
.
.
Min slutsats
.
Jag tog in Thule Group i portföljen under våren 2017, och bolaget kommer att finnas kvar i portföljen inom överskådlig framtid då jag tror på fortsatt bra tillväxt och med det utdelningshöjningar.
.
Över tid kan jag tänka mig att vikta upp innehavet från nuvarande 0,88% till ca 1 – 1,5 % av min totala portfölj, men jag kommer att vänta på en liten dipp, då bolaget just nu är ca 15% under sin högsta kurs för senaste 52 veckorna.
.
Nästa kvartalsrapport kommer den 25e Oktober, blir spännande att se vad den visar!
=================================================================
Topp 11 listan…
   HC. Volvo
 1. Metsä Board
 2. Evolution Gaming
 3. Stora Enso
 4. CoreSite Realty
 5. Thule Group
 6. ?
 7. ?
 8. ? + ?
 9. ?
 10. ?
I nästa inlägg presenterar jag 6an bland de ordinarie utdelningshöjningarna för att sedan successivt beta mig igenom den listan.
.
.
Disclaimer:
Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.  Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.  Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….  

 

.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s