Mina Top 12 (…!) utdelningshöjare under 2019 – Del 5: CoreSite Realty Corporation

D438F279-FFD3-4DAF-8BF8-51B40AC790C7

Bolag # 5 på min ”Top 12” lista av utdelningshöjare för 2019 är CoreSite Realty, även det ett relativt litet innehav som hamnar på plats 43 av 55 innehav med en andel på 0,84% av portföljen & 0,54% av all utdelning.
.
.
Kort om bolaget
.
CoreSite Realty Corp. (NYSE: COR) är en sk. Data Center REIT som levererar säkra, pålitliga och högpresterande datacenter och ”co-location” lösningar till företagskunder på åtta ”nyckelmarknader” i Nordamerika.  CoreSite’s målgrupp är retail kunder med prestandakänsliga applikationer. Man har även ett samarbete med Amazon Web Services där man erbjuder sina kunder direktanslutningar till AWS datakraft, databaslagring & leverans av ”content”.
.
Bolaget grundades 2001 och har idag en market cap på ca $ 4B och omsatte 2018 $ 544 MUSD och gjorde en vinst på $ 77,92 MUSD.
.
Man driver idag 22 datacenter på 8 olika marknader i USA och har ca 1350 kunder där  kontrakten är i snitt 3 – 4 år.  Huvudkontoret ligger i Denver, Co. Och man har i dagsläget ca 450 anställda.
.
Bolaget är i sammanhanget en nischspelare på samma marknad som ”jättarna” Equinix, Digital Realty Trust & Cyrus One som vardera har en market cap som är 11-, 6,5- & 2x CoreSite’s ca. $ 4B.
.
.
Varför har jag investerat i CoreSiteRealty? 
.
De senaste 2-3 åren har DataCenter REITs varit den snabbast växande delen av REIT segmentet. Efter att ha jobbat en hel karriär inom IT, och ett segment där vi tillhandahöll datalagringsinfrastruktur och tillhörande mjukvara & tjänster för att hantera enorma mängder data var det rätt naturligt att titta på DataCenter REITs.  Detta mest pga den lavinartat snabba tillväxten av mängden data som skapas och med det ett enormt behov för att lagra och säkerställa dess intergritet.
.
Om jag skulle göra det enkelt för mig hade jag bara kunnat köpa Digital Realty (DLR) som är den mest kända DataCenter REITen, eller Equinix som är störst, men…  DLR valdes bort pga för låg yield ca 3,4% & en utdelningstillväxt som bara snittar ca 6,5% på 3år.  Equinix går bort pga att deras yield bara är 1,83% och då spelar det ingen roll att man växer utdelningen i snitt 21,6% i snitt senaste tre åren.
CoreSite spöar detta och man tjänar ok med pengar.
 • Bra historik av utdelningshöjningar, ökat I snitt med 33,8% på 3 år.
 • Rejäl direktavkastning, där min YoC ligger på 4,40%.
 • Bolaget har ett starkt insiderägande där VD Paul Szurek äger mest med dryga 178,000 aktier värda ca $ 19,6 MUSD.
.
.
Utdelningshistorik & nyckeltal
.
CoreSite Realty delar ut kvartalsvis.
Screen Shot 2019-11-04 at 20.08.46
.
Som en sk REIT är CoreSite Realty av skatteskäl för den bolagsformen skyldigt att distribuera minst 90% av vinsten till sina aktieägare, därmed inget konstigt med en hög utdelningsandel.
Som en del kanadensiska banker har CoreSite Realty egenheten att höja utdelningen två gånger per år.
.
.
Framtidsutsikter
.
Efter ett antal år med en vinsttillväxt på ca 13 resp 24% senaste 2 åren spår analytiker att tillväxten kommer att mattas av och för i år är prognosen ca 11,1%.  I takt med att både bolaget och branschen blir mer mogen samt att konkurrensen hårdnar är det rätt naturligt att tillväxtakten successivt mattas av. Att det kommer enskilda tillväxttoppar som tex 2017 beror oftast på att man vinner stora kontrakt som kan ge en rejäl ”spike”.
.
Trots att bolagets tillväxts mattas något växer man snabbare än branschen i genomsnitt.  Potentiell uppköpskandidat för Equinix eller Digital Realty?
.
Bolaget har en relativt hög skuldsättning med en nettoskuld vs eget kapital på 4,74x  vilket är ca 3x högre än branschkollegorna Equinix & Digital Realty. Utan att ha grävt djupare i det, är huvudanledningen förmodligen att man tagit stora investeringar för att växa och ta marknadsandelar i vad som är en väldigt kapitalintensiv bransch.
.
Free cashflow ligger för närvarande på $ 282,5 MUSD vilket täcker 1,57x  årets utdelning.
.
Hur säker är utdelningen?
Så länge bolaget fortsätter att växa och leverera vinst på nuvarande nivå anser jag att utdelningen är hyfsat säker, dock skall man kanske inte förvänta sig att den fortsätter växa i nuvarande takt.
.
Screen Shot 2019-11-04 at 20.15.32
.
.
Min slutsats
.
Jag började ta in CoreSite Realty i portföljen i Mars i år, och bolaget kommer det att finnas kvar i portföljen inom överskådlig framtid.
.
Tittar vi på vad analytikerna säger så finns det på MarketBeat 6 st som säger köp & 6 st som säger behåll.
.
Över tid kan jag tänka mig att vikta upp innehavet från nuvarande 0,84% till ca 1 % av min totala portfölj, men jag kommer att vänta ett tag då bolaget just nu är väldigt nära sin högsta kurs för senaste 52 veckorna..
=================================================================
Topp 11 listan…
   HC. Volvo
 1. Metsä Board
 2. Evolution Gaming
 3. Stora Enso
 4. CoreSite Realty
 5. ?
 6. ?
 7. ?
 8. ? + ?
 9. ?
 10. ?
I nästa inlägg presenterar jag 4an bland de ordinarie utdelningshöjningarna för att sedan successivt beta mig igenom den listan.
.
.
Disclaimer:
Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.  Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.  Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….  

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s