Mina Top 12 (…!) utdelningshöjare under 2019. Del 4 – Stora Enso

D781FF02-EF84-4E5F-99FE-EE38A4B0D5DD
Bolag #4 på min ”Top 12” lista av utdelningshöjare för 2019 är Stora Enso, och även det ett av mina mindre innehav som hamnar på plats 44 av 55 innehav med en andel på 0,77% av portföljen & 0,52% av all utdelning.
.
.
Kort om bolaget
Stora Enso ”The renewable materials company”  är ett globalt pappers- förpacknings och skogsproduktbolag. Idag sker tillverkning av tidnings- och bokpapper, journalpapper, finpapper, konsumentkartong, industriförpackningar och träprodukter. Koncernen har verksamhet på global nivå. Bolaget grundades 1998 vid sammanslagningen av Finska Enso och svenska Stora Kopparbergs Bergslags Aktiebolag. Bolagets huvudkontor ligger i Helsingfors.
.
Bolaget har ca 26,500 anställda i 30 länder.  Börsvärde idag är 108 414 738 933 SEK
Omsättning 2018 var € 10,486 mill, + 4,4% Y/Y, vinsten per aktie var € 1,28 & rörelseresultatet var 14,9% vilket överträffade ledningens mål på 13%.
.
Trots att omsättningen växer långsamt så ökar både rörelseresultat och total vinst & vinst per aktie desto mer för andra året i rad.  Skuldsättningen för bolaget är låg, ca 33% vs alla tillgångar & soliditeten är för närvarande 45,6%.
.
Varför har jag investerat i Stora Enso?
.
Jag började successivt investera små poster i bolaget strax innan helårsrapporten kom ut 2 Februari i år, detta efter att kursen gjort en brant resa söderut från toppen på 187,50 kr under våren 2018.  Min snittkurs hittills är 113,92 kr, så till dags dato är jag +2,79% exkl utdelningar. Kursen är nu ungefär på samma nivå som sommaren 2017.
Innan jag började plocka in Stora Enso hade jag haft ögonen på bolaget ett tag, inte gjort någon djupanalys, men tillräckligt mycket för att anse att det är ett bra och välskött bolag med relativt låg värdering och såldes väl värt att ha i portföljen
.
Förutom att kursen fått en hel del stryk, har köpet även drivits av:
 • Bra historik av utdelningshöjningar, ökat I snitt med 18,59% på 3 år.
 • Rejäl direktavkastning, där min YoC ligger på 4,55%.
 • Bolaget har ett väldigt starkt insiderägande där samtliga styrelseledamoter och alla utom en i koncernledningen är investerade. I topp hittar vi VD Karl-Henrik Sundström som fn äger 166,011 aktier. (Aviserat att han lämnar i Q1 2020).
 • På PE 10,9 tycker jag att bolaget är om inte för lågt värderat så i alla fall ytterst rimligt.
.
Utdelningshistorik & nyckeltal
.
Screen Shot 2019-11-04 at 20.19.38
.
Stora Enso’s styrelse har fastslagit en uttalad strategi att dela ut runt 50% av vinsten varje år under de kommande 5 åren. Man har delat ut i snitt 46,89 % av vinsten de senaste 5 åren. Med nuvarande tillväxt finns det god anledning att tro på fortsatta höjningar.
Starkt kassaflöde som de senaste 3 åren legat relativ konstant på € 650 mill och därmed täcker utbetalda utdelningar x 1,65.
Screen Shot 2019-11-04 at 20.18.50
.
Framtidsutsikter
.
Bolaget växer försäljningen relativt långsamt men både vinst och framförallt marginal växer rejält. Senaste helåret växte rörelsemarginalen med > 60% och landade på 14,9%.
Lite som Metsä Board har Stora Enso haft utmaningar med marginalpress senaste året, dock har man klarat av att öka försäljningen om än i låg takt och totalt sett har man klarat sig bättre än Metsä Board.
.
Min slutsats
.
Jag tog in Stora Enso i portföljen i början av Februari i år, och bolaget kommer det att finnas kvar i portföljen inom överskådlig framtid. Sedan jag köpte in mig har innehavet gått upp med 5,69% exkl utbetald utdelning, inkl utdelning 10,24%.
Konkrrensmässigt står sig Stora Enso bra i branschen och man är väl diversifierade. Som en jämförelse med det nischade Metsä Board är Stora Enso’s marknadsvärde ca 59ggr större.
Tittar vi på vad analytikerna säger så finns det på Avanza 11st som säger köp, 12st behåll & 1säger sälj.
Över tid kan jag tänka mig att vikta upp innehavet från nuvarande 0,77% till ca 1 – 1,5% av min totala portfölj.
=================================================================
Topp 11 listan…
   HC. Volvo
 1. Metsä Board
 2. Evolution Gaming
 3. Stora Enso
 4. ?
 5. ?
 6. ?
 7. ?
 8. ? + ?
 9. ?
 10. ?
I nästa inlägg presenterar jag 4an bland de ordinarie utdelningshöjningarna för att sedan successivt beta mig igenom den listan.
.
.
Disclaimer:
Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.  Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.  Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….  

2 kommentarer

 1. Jag har just börjat följa dig i din blogg. Välskrivet och intressant läsning.
  Började investera i aktier i mars i år så jag är en riktig gröngöling om än en äldre sådan.
  Väntar med spänning på nr:4.
  Ha en trevlig kväll.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s