Mina Top 12 (…!) utdelningshöjare 2019 – Del 2 – Metsä Board

AB9AB765-78E7-432D-95BE-BE71B88908AA
Då var det dags att presentera nästa bolag på min ”Top 12” lista av utdelningshöjare för 2019, och det är lite förvånande Metsä Board som kniper andraplatsen då man höjde årets utdelning med inte mindre än 38%, från € 0,21 till € 0,29.
.
.
Kort om bolaget
Metsä Board är en finsk tillverkare av högkvalitativa kartonger framtagna av skogsfibrer. Produkterna används huvudsakligen för konsument- och livsmedelsprodukter. Utöver produktion av kartonger erbjuder man även tjänster som berör teknisk analys och design.
.
Värt att poängtera är att  man på senare år lämnat papperstillverkning för att nischa in sig på att vara ett förpackningsföretag i premiumsegmentet.  Störst verksamhet återfinns på den europeiska marknaden. Huvudkontoret återfinns i Espoo, strax utanför Helsingfors.
.
VD:n Mika Joukio äger per idag 297,700 aktier vilket till senaste kursen på € 5,025 motsvarar en stek på € 1,190,800. Förutom VD har alla styrelseledamoter och alla utom en i ledningsgruppen betydande ägarposter i bolaget vilket är ett gott betyg tycker jag.
.
.
Varför har jag investerat i Metsä Board? 
Bolaget är mitt 4e minsta innehav och utgör just nu bara 0,32% av portföljen.
.
Jag tog in bolaget relativt nyligen, efter senaste kvartalsrapporten som kom 1a augusti och jag gjorde det av tre anledningar:
 • Bra direktavkastning, 6,56% i snitt för mig.
 • Bra historik av utdelningshöjningar
 • Bolaget har fått en hel del stryk av analytiker senaste året efter några vekare kvartal. När jag gick in var kursen den lägsta på ca 5 år.
.
Över tid kan jag tänka mig att vikta upp innehavet till ca 1% av min totala portfölj.
.
.
Utdelningshistorik & nyckeltal
Metsä Board har en uttalad strategi att dela ut åtminstonne 50% av vinsten varje år. Tittar man på de senaste 5 åren har man legat på ett snitt av 55,6% utdelad vinst per år.
.
Screen Shot 2019-11-04 at 20.21.34
.
Framtidsutsikter
Tittar vi på de senaste 12 månaderna har man haft två tre ganska veka kvartal och aktien har således fått rejält med pisk, – 40,85 % senaste 12 månaderna.
.
Tittar vi på försäljningen har den gått upp med 7 – 8% per år senaste åren, och vinsten har gått upp med i snitt 10,5% mellan 2016 – 2018. Dock har man som sagt haft det tufft de sensate kvartalen, och H1 2019 är vinsten ner ca 24% från € 128M till € 103M. Kassaflödet H1 2018 vs H1 2019 är dock mer eller mindre densamma
..
Skuldsättningsnivån har under samma period minskat med 2%. Man har som mål att skuldsättningen vs EBITDA får vara max 2,5x, just nu ligger den på 1,2x. Balansräkningen är fortsatt stark.
.
Enligt VD Mika Joukio är största anledningen till de sensate kvartalens veka resultat vikande massapriser samt att antal planerade nedstängningar av fabriker för planerat underhåll.  För det innevarande kvartal, Q3 förutspår man att resultatet kan komma att vara lite vekare än det föregående.
.
.
Min slutsats
 
Eftersom jag tog in MetsäBoard i portföljen så sent som början av Augusti kommer det att finnas kvar i portföljen inom överskådlig framtid.   Sedan jag köpte in mig har innehavet gått upp med 14,3%, så kasnke jag köpte på botten?  Vi får se, men jag kommer successivt öka på min position lite då och då.
.
Tittar vi på vad analytikerna säger så finns det på Avanza 4st som säger köp, 2st behåll & ingen som skriker sälj.
.
Ser med spänning fram emot Metsä Boards kommande kvartalsrapporter för att bilda mig en uppfattning om vad utdelningen 2020 kan förväntas bli.  Med en relativt låg utdelningsandel finns det utrymme för ytterligare höjning 2020 såvida inte resten av 2019 blir total katastrof.
.
Vad tror du?
.
.
=================================================================
Topp 11 listan…
   HC. Volvo
 1. Metsä Board
 2. ?
 3. ?
 4. ?
 5. ?
 6. ?
 7. ?
 8. ? + ?
 9. ?
 10. ?
I nästa inlägg presenterar jag 2an bland de ordinarie utdelningshöjningarna för att sedan successivt beta mig igenom den listan.
Disclaimer:
Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.  Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.  Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….  
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s