Den magiska effekten av utdelningshöjningar & återinvesterad utdelning över tid…

81F264E6-5EA2-4F8D-A8F4-1D646C867700
Som jag skrev lite om igår, ger utdelningshöjningar en rätt bra effekt på hela portföljens utdelningar över tid. Med nuvarande höjningstakt på 5,32% i snitt per år per 3-årsperiod så ökar alltså min portföljs utdelningar med 16,8% över 3 år, och 29,6% över 5 år och 67,9% över 10 år.
.
Återinvesterar man utdelningen blir ränta på ränta effekten ännu kraftfullare, och skjuter man sedan regelbundet till eget sparande per månad kan man nå ”escape velocity” betydligt snabbare.
.
Direktavkastningen (DA) för min portfölj är i skrivande stund 6,81% vilket är väldigt högt, men som tur är så är en del av detta pga ”time in the market” och utdelningshöjningar.
.
Ponera istället för exemplets skull att vi har en portfölj med 5% i DA och 5% i utdelningshöjningar per år, totalt alltså 10% per år.  Vi sitter med en pott pengar på 1,000,000 som skall sättas i arbete för att bygga en pengamaskin.
.
För enkelhetens skull har jag inte räknat med courtage, inflation, statslåneränta, ISK skatt etc. (Vill du göra en mer detaljerad kalkyl med dessa parametrar och mer därtill så har Stefan Thelenius ett gäng grymma verktyg på sin blogg: https://z2036.blogspot.com/p/sparkalkylator-deluxe.html )
.
Med en DA på 5% kommer vi alltså att erhålla 50,000 kr i utdelningar under det första året, och vi kommer även att få totalt 2,500 kr i utdelningshöjningar. Allt återinvesteras självklart i portföljen. Utöver detta sparar vi även 5,000 kr/månad = 60,000 kr per år.
.
År 2 startar vi således med 1,112,500 kr i investerat kapital. Det är ju på det investerade kapitalet vi får tillgodoräkna oss utdelningar och utdelningshöjningar så jag diskuterar bara det.
.
För att illustrera det hela lite bättre och effekten du får av ränta på ränta över tid har jag lagt in ett par tabeller nedan:
.
2E62D604-420D-4353-8A88-CBEB62AC4618
För mig som ”utdelningsnörd” är den här typen av tabeller naturligtvis mumma!
.
Inte illa att mer eller mindre dubblera det initialt investerade kapitalet på 7 år och tredubbla det på ca 11 år. Ju mer tid i marknaden, desto fortare går det att dubblera sina pengar, om och om igen. Ju tidigare du startar, desto större effekt!
.
Samma gäller utdelningarna där första årets utdelningar dubbleras på lite drygt 6 år och tredubblas på ca 9,5 år.
.
På 10 år har du ackumulerat nästan 1,000,000 kr i utdelningar & ca 50,000 kr i utdelningshöjningar. Wow..!
.
Är detta verkligen möjligt?
.
Ja, det är det, och jag har gjort det… 😉
.
Sedan jag började min bana som utdelningsinvesterare har jag på lite drygt 4 år
mer än dubblerat både portföljstorleken & de utdelningar jag drar in per år.
.
Är det svårt? Det enkla svaret är nej, men…
.
Oavsett om storleken på ditt kapital är 10,000kr, 100,000kr , 1,000,000kr eller mer så är det absolut viktigaste som utdelningsinvesterare förutom att investera i bra bolag att vara disciplinerad, tro på och hålla dig till din strategi även om det kommer en rejäl nedgång,  samt återinvestera dina utdelningar och att ha tålamod!
.
”Time IN the market” har alltid och kommer alltid att spöa sk*ten ur att försöka tajma marknaden.
.
Jag har bara sett en investerare som tydligen konstant klarar av att konstant tajma marknaden. Oddsen är således emot dig där…. 🙂
 .
Disclaimer:
Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.  Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.  Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….  😉

En kommentar

  1. ”Oavsett om storleken på ditt kapital är 10,000kr, 100,000kr , 1,000,000kr eller mer så är det absolut viktigaste som utdelningsinvesterare förutom att investera i bra bolag att vara disciplinerad, tro på och hålla dig till din strategi även om det kommer en rejäl nedgång,  samt återinvestera dina utdelningar och att ha tålamod!”

    WORD!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s