Hur går det med utdelningshöjningarna?

AA399450-5F24-43FC-AED3-5C3AB4817FBB
De senaste dagarna har det både funderats och räknats en hel del…
.
Jag har gått igenom hela min portfölj och kompletterat årets utdelningshöjningar per aktie & hela portföljen med höjningar i snitt över 3 år både per aktie och för portföljen.
.
För de amerikanska och kanadensiska innehaven är det lätt, bara att gå in på MarketBeat eller Seeking Alpha för att få aktiernas 3-års höjningssnitt och mycket mer snyggt serverat.  För de Svenska, Finska & Norska innehaven, 28 st till antalet, är det lite mer handpåläggning då det jobbet delvis måste göras manuellt…  Jag fick även gå tillbaks till åk 7’ish matte för att lista ut formeln för hur man lägger in detta i Excel.  Fick till det till slut… 😉
.
Om jag tittar på alla mina 55 innehav, så har 31 bolag höjt utdelningen i år och bara ett, Skanska har sänkt, sedan väntar jag fortfarande på 7 bolag som med största sannolikhet kommer att höja innan året är slut.
.
Av de 16 återstående innehaven är 5 st preffar som har fast utdelning, 8 st är sk. high yield bolag som tex BDC’s som sällan eller aldrig höjer utdelningen. Återstår så 3 st bolag som behöll samma utdelning som året innan.
.
Hittills för 2019 ligger utdelningshöjningen för hela portföljen på 5,44% vilket jag är klart nöjd med. Med 7 bolag kvar att annonsera sina höjningar innan årets slut finns det en klar möjlighet att närma sig 6% vilket vore helt fantastiskt.
.
Mitt mål för 2019 var att komma över 5% i utdelningshöjningar för portföljen, vilket i början av året kändes väldigt långt bort då jag under 2018 hade en total höjning på ca 2,7%.  Allt sammantaget är jag helt klart på rätt väg. Dock återstår lite att hantera inför 2020 med tanke på att både Nordea och Swedbank kommunicerat att man kommer sänka utdelningen. Sedan finns det även en del osäkerhet kring Kindred och Ocean Yield.  Mer om detta i senare inlägg.
.
Om jag tittar på utdelningshöjningarna över 3 år finns det även där en hel del intressant att ta till sig.
.
Snitthöjningen för portföljen över 3 år är 5,32%, så rätt nära snittet för i år där. Extrapolerar man det så ökar portföljens utdelningar med 16,8% över 3 år, och 29,6% över 5 år och 67,9% över 10 år.
.
Detta förståss förutsatt att bolagens utdelningstrender håller i sig vilket man naturligtvis aldrig skall känna sig säker på. Det gäller att hela tiden ha ”ögonen på bollen” och hantera de situationer som uppstår. Vissa lättare att förutse än andra…
.
Redan idag täcker jag > 150% av mina kostnader per månad med dagens utdelningar, och jag tillför fortfarande en del kapital till ”pengamaskinen” om än i betydligt lägre takt än när det kom in lön. Notera att jag i kalkylerna ovan bara fokuserat på utdelningshöjningar. Jag har inte räknat in återinvesteringar eller tillförande av nytt kapital..
.
Såvida världen inte imploderar totalt och bolagen slutar att höja eller rent av dela ut, kommer utdelningarna per månad om 10 år kommer att vara ofantligt mycket större än idag.
.
Känns galet motiverande att jaga vidare och försöka hitta nya bolag med bra direktavkastning och stor potential för utdelningshöjningar. År efter år efter år….
.
I kommande inägg blir det lite mer bolagsspecifika observationer och även några exempel från verkligheten.  Jag kommer även att dela ett Excelark med hela min portfölj innehållande årets såväl som 3års utdelningshöjningar så att du kan spana, räkna & kanske inspireras på vägen.
Disclaimer:
Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.
Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….  😉
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s