I detta blogginlägg tänkte jag gå in på hur portföljen har utvecklats sedan Januari 2016 och hur jag tänkte när jag tog in en del av de bolag som landade i portföljen.
-
Atlas Copco – såldes av under mitten av 2017 då kursen gått upp ca 65%.
-
Autoliv – såldes av början av 2017 pga för låg DA, då < 2%. Ca 20% kursvinst.
-
Beijer Alma – Kvar i portföljen och utgör ca 1,9% av alla innehav. Även om innehavet inte är stort är detta ett av mina ’favoritinnehav’ pga deras förmåga att konstant höja utdelningen över tid.
-
Betsson – såldes av ca mitten 2016 pga dålig rapport & utveckling
-
Boston Pizza – äger fortfarande, ökat ca 3x mot 2016 utgör 4,6% av innehavet och är det 6e största, YoC nu 8,35% vs 7,0% vid inköp. Ett typiskt ”income play” som ligger relativt konstant, men som lika konstant spottar ut bra utdelning månadsvis.
-
Clas Ohlson – sålde av slutet 2016 med liten vinst. Tillbaks in mitten 2018, inköpt för 71,10kr & en YoC på 8,79% och utgör 1,17% av portföljen.
-
Fortum – såldes i slutet av 2017 med ca 50% vinst inkl utdelning.
-
Haldex – såldes av under Knorr Bremses utdragna uppköpsförsök. Ok vinst.
-
HiQ – såldes av början 2017 med bra vinst.
-
H&R Real Estate Trust – såldes av slutet 2016 pga dålig utveckling till mindre förlust.
-
Industrivärden – såldes av 2017 med ca 30% vinst.
-
Investor – kvar i portföljen, nu 3e största innehavet á 4,74% av alla innehav. Kommer förmodligen aldrig att säljas.
-
Klövern Pref – kvar i portföljen, 5e största innehav á 4,65% av totalen och en YoC på 6,81%.
-
Melker Schörling – bolaget avnoterat. Tyvärr…!
-
Ocean Yield – kvar i portföljen. Största innehavet med 5,65 % av totalen. Välskött bolag med Aker koncernen i ryggen. Kursen lite volatil över tid, men jag har lärt mig leva med det 😉
-
Oscar Properties Pref – såldes av i Januari 2017, just i tid innan ”skiten verkligen träffade fläkten”… Inkl utdelningar gick jag på plus men inte med mer än nån enstaka %…
-
Prospect Capital – kvar i portföljen, trots en utdelningssänkning. 9e största innehav med 3,75% av totalen. Ett rent ”income play” för att tanka hög utdelning. Nuvarande YoC är 11,03%. Kommer troligen trimmas ner till ca 2,5% över tid. Spec om konjunkturen vänder nedåt.
-
Ratos – kastades ut så långt jag kunde i början av 2017. En riktigt dålig affär… Ca -10% inkl erhållna utdelningar… 😦
-
Realty Income Corp – kommer troligtvis aldrig att säljas. Sedan slutet av 2015 har innehavet nästan dubblerats. YoC har tack vare kontinuerliga utdelningshöjningar gått från 4,04 – 5,35% and counting…
-
Saltängen Property Invest – såldes av i början av 2019 pga att bolaget drog ner från 4 till 3 utdelningar.
-
SAS Pref – löstes in slutet av 2018.
-
Skanska – kvar i portföljen, 1,01% av totalt innehav. Lite besviken på utdelningssänkningen, men dom fåren chans till…
-
Tele2 – såldes av under 2018, tog hem vinst på ca 60% inkl utdelningar.
-
Telia – såldes av pga att den presterat dåligt & jag inte tror på ledningens strategi.
-
Unibet – såldes av 2017 med liten vinst. Köptes tillbaks som Kindred sommaren 2019. Har mest gjort ont hittills… :-()
-
Volati Pref – kvar i portföljen, näst största innehav a 4,79% av portföljen. Innehavet nästan dubblerat nu med snittkurs på 535kr & en YoC på 7,47%, så helt klart en av mina allra bästa affärer hittills.
Hur fungerar det med den nya källskatten för norska aktier på 25% och där man själv behöver kräva tillbaka de 10% som överstiger 15%? Hade gärna haft en del danska och norska aktier i portföljen om det inte vore för det här krånglet.
GillaGilla
Hej!
Om du har Norska aktier i en KF slipper du claima tillbaks den 25% iga källskatten för Norge. Då banken formellt äger aktierna, gör dom jobbet åt dig.
Se följande länk fr Nordnet som förklarar det bra: https://blogg.nordnet.se/skatta-inte-bort-utdelningen-pa-norska-aktier/
GillaGilla
Tack för infon. Hade nog missförstått detta och trodde det var samma typ av system som för danska aktier där man själv måste begära tillbaka de extra 12% som de danska skattemyndigheterna drar även om man har KF.
Intressant läsning med tillbakablicken. En iakttagelse baserat på vad du skrivit verkar vara att sänkt utdelning (åtminstone om denna inte kan förklaras av makrohändelser eller förvärv/långsiktiga investeringar) är lite av en varningssignal och gör att man kanske borde fundera på att avveckla innehavet i portföljen.
GillaGilla
Sänkta utdelningar kan ju ha många orsaker, men ja, jag tar mig alltid en rejäl funderare när det händer eller helst innan om indikationer finns.
GillaGilla